En magisk plats

Om Wenngarn

Sveriges äldsta bevarade brev från 1164 handlar om området kring Wenngarn, genom århundradena har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat på Wenngarn. Magnus Gabriel de la Gardies magiska slott och sköna barockpark är några pärlor på platsen där ett samhälle byggdes upp under 1900-talet kring Sveriges första alkoholistanstalt.

 

Wenngarn är idag ett levande bysamhälle anpassat efter människans behov och förutsättningar. En magisk plats med 1000 år av historia som behövs och kan göra skillnad för människor som lever, skapar och möts här. Ett levande samhälle där öppenhet och delaktighet är ledord. Wenngarn välkomnar boende, företagare och besökare som vill mötas, utvecklas och inspireras.

Läs dem här

BÖCKERNA OM WENNGARN

I dagsläget finns det fyra böcker om Wenngarn som berättar historien om projektets början, minnen från förr och framtidsvisionen.

 

Böckerna kostar 100 kr/st och finns att köpa på Wenngarns Slottscafé.

 

Nedan kan ni läsa alla våra fyra böcker digitalt, både på svenska och engelska. Klicka på bilden för att öppna boken.

Wenngarn: Åtta månader – 120 000 arbetstimmar senare

 

Boken handlar om åtta månader av Wenngarn, Sisyfos och hur processen gick till

 

Första oktober 2013 tog Sisyfosgruppen över Wenngarn Slottsområde. Fastigheten som består av 70 byggnader över 35 hektar mark hade förfallit under de senaste tio åren. Arbetet inleddes direkt med att återupprätta Wenngarn och första juni 2014, efter 280 dagar och 120 000 arbetstimmar, kunde den första etappen avslutas och Wenngarnssommar 2014 öppnas med kunglig invigning.

 

For English, please visit the following link: Eight months – 120 000 work hours later

Klicka på bilden för att läsa boken

Wenngarn: Från tanke till genomförande

 

Det här är andra boken om förädlingen och utvecklingen av Wenngarn

 

Boken tar vid där den första slutar och berättar om visionen och tankarna när byggnation övergår till praktisk verksamhet och bysamhället Wenngarn skapas. Följ den spännande utvecklingsfasen när tankar, visioner och strategier blir till verklighet.

 

For English, please visit the following link: From vision to implementation

Klicka på bilden för att läsa boken

Wenngarn: 1000 år av historia, 1000 år av framtid

 

Denna bok är en berättelse och ett avslut på en resa och ett projekt som har satt Sisyfos på prov.

 

För snart tusen år sedan framträdde Wenngarn ur källorna. 2013 köpte företaget Sisyfos området som var lämnat i förfall. Målet med projektet var att genom förädling av en historisk plats, skapa ett nytt samhälle kring slottet och parken som hjärta. Det har varit en resa av hundratusentals arbetstimmar och tillsammans med tusentals människor har det tagit oss långt utanför de horisonter och utmaningar vi förväntat oss. Det har varit en resa som har förändrat både Wenngarn och oss själva. Vi ville skapa ett nytt samhälle i samklang med dess historia. Vår vision har varit att bevara, berätta och skapa historia.

Klicka på bilden för att läsa boken